En marxa la campanya #DonesiArt!

Publicat el

La relació entre art i poder és molt més que intrínseca, tota mostra d’art legitimada per qualsevol institució és símbol de poder. Al llarg de la història, han sigut diverses les institucions que marcaven la tendència artística imperant del moment (imperis, institucions eclesiàstiques, estat-nacions, empreses privades…) i totes elles, en menor o major grau, han oprimit i esclafat tota manifestació artística que no tenia cabuda dins la seva idea d’art. 


Dones i Art - ExposicióLes dones, fruit de la seva exclusió al llarg de la història, hem tingut un paper nul en l’art. Se’ns va delegar totes aquelles pràctiques artístiques considerades “arts menors” pels centres poder, aquestes podrien ser la manufactura, la joiera, la tapisseria… Una consideració artística que no va estar valorada, ni de bon tros, durant quasi tota la història de l’art occidental. Per si això no fos prou, ha hagut un anul•lació de les dones en el discurs de la història de l’art, s’han amagat les seves obres seves i se’ns ha desvaloritzat el treball posteriorment. El relat de l’art a occident ha sigut sempre el relat de l’home i els seus interessos com a tal.


Des de Arran Vilanova volem donar a conèixer totes aquelles dones que no se les ha permès viure dignament del seu propi treball en el món de l’art, volem donar a conèixer totes aquelles dones que han estat subordinades a un cànon estètic (masculí i pertanyent a l’home) imperant, volem donar a conèixer totes aquelles dones que la història de l’art ha volgut oblidar. La nostra intenció és recordar totes aquelles dones que les esferes de poder volen oblidar, el nostre record i el nostre reconeixement ja és una victòria per a totes elles. El nostre reconeixement i record és la resistència a un discurs imposat, la creació de diferents incitatives i la subverció de les estructures de dominació i poder. Les hem de fer tornar a reviure, la seva existència ens ha de servir per crear mecanismes de dissidència en les estructures normatives del poder. La memòria la creen els pobles, no ha de venir imposada per ningú. 


A tot això, donem per iniciada la campanya “Dones i Art” emmarcada dins els dies previs de Sant Jordi. Dimarts passat vàrem publicar una breu descripció de Frida Kahlo, aquest migdia hem publicat una altra de Claude Cahun; al llarg d’aquests dies anirem publicant per les xarxes socials una targeta que contindrà una fotografia i una breu descripció d’una artista. El divendres 17 d’abril farem la presentació “Per què no hi ha dones en la història de l’art?” al Casal Popular de Vilanova, una presentació que servirà per fer un breu recorregut del discurs historiogràfic d’occident i d’aquesta manera veure quines han sigut les diferents opressions que han patit les dones des de les esferes de poder per no poder ser lliures de ser com són.

Tags: , , ,


Comments are closed.